Αναζήτηση
Close this search box.

Ελληνική Επιχειρηματικότητα στη Βουλγαρία

Τον τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά χτυπήματα έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία και το βασικότερο είναι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ιδιαίτερη προοπτική αύξησης των πωλήσεων και διερεύνησης της επιχείρησης, λόγω του ότι οι καταναλωτές έχουν χάσει κάθε ελπίδα για πετυχημένη έξοδο από την κρίση. Πολλές ελληνικές εταιρίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του οικονομικού τους περιβάλλοντος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα μέσω των χαμηλών φόρων και της ελάχιστης γραφειοκρατίας, όπως η Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό ποσοστό μακροοικονομικής σταθερότητας και είναι κατάλληλη για Ίδρυση Εταιρείας στη Βουλγαρία. Διαθέτει σταθερό νόμισμα, υψηλή βιομηχανική ανάπτυξη, μειωμένη ανεργία και η αυξημένη εμπιστοσύνη αλλοδαπών επενδυτών. Βάση για περισσότερες επενδύσεις και λόγος για την αύξηση του εμπορίου αποτελεί η ραγδαία ανάπτυξη, οι επιχορηγήσεις που λαμβάνει η χώρα, καθώς και η πίεση να αντεπεξέλθει στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2000 η Ελλάδα γνώρισε μεγάλη ώθηση στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία , ύστερα από μία προσωρινή υποχώρηση κατά την διετία 2002-2004, έφθασε σε ύψος ρεκόρ το 2007. Σήμερα, σε επενδυτικό κεφάλαιο κατέχει την πρώτη θέση και τη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία, . Η επέκταση των επιχειρήσεων στις νέες αυτές αγορές συντελεί στην βελτίωση της θέσης τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στην απόκτηση εμπειριών και τεχνογνωσίας, αλλά και ισχυροποίηση γενικότερα της Ελλάδας, που αξιολογείται πλέον σαν υπολογίσιμη οικονομική δύναμη στο χώρο της Βαλκανικής.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες με ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες στην Σόφια και

κατά τομέα δραστηριοτήτων, οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων, καταγράφονται στον χρηματοπιστωτικό και στο χονδρεμπόριο, ενώ σημαντικές εκροές σημειώθηκαν στις μεταφορές/επικοινωνίες.

Οι τομείς που μπορούν να κινηθούν οι επιχειρήσεις είναι λιανικό εμπόριο, τη μεταλλουργία, τη διανομή καυσίμων, τις κατασκευές και τα ακίνητα. Γενικά οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούν παράγοντα πρωταρχικής σημασίας για την οικονομία της χώρας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Share: